Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A Magyar Rezidens Szövetség a Hála-Pénz - Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól – kampányának keretében a Szinapszis Kft. segítségével kutatást kezdeményezett, amelynek célja a hálapénzzel kapcsolatos objektív adatok és az orvosi, társadalmi vélemények megismerése, majd az eredmények szakmapolitika és a média felé történő kommunikálása. A Rezidensszövetség kedden délelőtt ismertette a kutatások legfontosabb eredményeit és a konzekvenciákat.

A Magyar Rezidens Szövetség és a Szinapszis kft. közös kutatást indított s hazai hálapénzrendszerrel kapcsolatos attítűdök megismerésére. Az orvosi és lakossági felmérések rámutattak: a hálapénzrendszer kiszolgáltatottá teszi az orvost és beteget egyaránt, megalázó és frusztráló mindkét fél számára. Mind a szakma (82%), mind a lakosság (86%) egyet ért abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a beteg számára. Az egészségügyi szakemberek 82%-a érzi úgy, a hálapénz rendszer kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvos életét azáltal, hogy bevételének egy része változó mértékű, vagyis egyáltalán nem biztosít jól tervezhető megélhetést. Ezzel szemben a lakosság 85%-a azon a véleményen van, hogy az orvosoknak nem érdeke a hálapénz rendszerének megszüntetése, hiszen kényelmes és biztos jövedelemforrást jelent az így jelentkező pénzösszeg. A hálapénz adását döntően a kiszolgáltatottság, a félelem motiválja: az orvosi véleményekkel szemben közel minden második laikus ez utóbbit, vagyis a megfelelő ellátás hiányától való félelmet jelölte meg motivációként.

Összességében tehát a hálapénzrendszer gátja az egészségügy hatékony működésének, a minőségi szakképzésnek, és az elégedetlenségek következtében az orvosi elvándorlás egyik legfőbb motorja. A paraszolvencia erősíti a korrupció jelenségét. A gyógyítás alapját jelentő orvos-beteg bizalmi viszony alapvetően sérül a torz ösztönzőrendszer miatt.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Az altató szakorvosjelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk - mondta a Magyar rezidens Szövetség alelnöke az MTI-nek.

Varga Dóra pénteken Siófokon, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 40. kongresszusán - egy friss felmérés alapján - arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosok elvándorlása minőségi szempontból is egyre jobban veszélyezteti a biztonságos betegellátást.

Az MTI-nek beszámolva elmondta, hogy az elmúlt két évben az altató szakorvosok voltak a legtöbben, akik a külföldi munkavállalást választották. Az elmúlt öt évben 341 aneszteziológus szerzett szakvizsgát, közülük csak 182-en hosszabbították meg a munkavégzéshez szükséges engedélyüket, vagyis legfeljebb ennyien döntöttek az itthoni munkavégzés folytatása mellett. Azt viszont nem tudni, hogy valójában hányan élnek ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
A teljes szakmával egyeztetéssorozatot kezdett az egészségügyben dolgozók bérrendezéséről az államtitkár.·Első körben már 30,6 milliárd forint jut az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére – mondta Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár mindezt az után jelentette ki, hogy megtartotta az első tárgyalását egy széles körű egyeztetéssorozatnak.

A megbeszélésen részt vettek az ágazat szakmai és érdekképviseletei, valamint a köztestületek képviselői is. Az egyeztetés következő ülése jövő szerdán lesz.

A bérrendezésre fordítható forrás egyrészt a népegészségügyi termékadó 15 milliárd forintjából illetve az Új Széchenyi Terv 15,6 milliárd forintjából tevődik össze. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy fenntartható bérmegoldásokat szeretne, tehát az egyeztetéseken olyan javaslatokat, szabályterveket kíván megtárgyalni, amelyek hosszú távon biztosítják az ágazat dolgozóinak bérét. Hozzátette: a 30,6 milliárd forinton felül a hatékonyság javulásából még 10 milliárd forint forrás várható a bérrendezésre.

Megemlítette azt is, hogy mivel szorosan kapcsolódik a humánerőforrás megoldandó problémáihoz, a szakképzések is napirenden lesznek az egyeztetéseken. Az államtitkár egyúttal bejelentette azt is, hogy megegyezett az érintettekkel, az egyeztetéssorozat végéig a tárgyalásokról részleteket nem hoznak a nyilvánosságra.

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
catastrophic_medicineAz év utolsó munkanapján elfogadott, a víziközmű-szolgáltatási törvénybe bezsúfolt törvénymódosítás egészségügyi válsághelyzetekben lehetővé teszi az orvosok munkára való kirendelését bárhová az országban.

Az új szabályok már hatályba is léptek, a Magyar Közlöny legfrissebb számában ugyanis megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény, amely záró rendelkezéseiben szól a katasztrófa-egészségügyi ellátásról, de ezzel együtt megjelent a törvény egyes részletszabályait tartalmazó kormányrendelet is.

Utóbbi rögzíti például azt, hogy kiket és milyen feltételekkel rendelhetnek be azokba a kórházakba, ahol egészségügyi válsághelyzetet rendeltek el. Ezzel elejét vehetik egy esetleges, a közelmúltbeli szlovákiaihoz hasonló orvossztrájkot.

Forrás :HVG.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.