Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Jövőre az ideinél is lényegesen kevesebb pénz jutna a kórházi és a járóbeteg-ellátás támogatására – írta a hétfői Magyar Nemzet a lap birtokába került költségvetési tervezetre hivatkozva.

"A számok minden bizonnyal nagy felháborodást váltanak ki, hiszen az intézményvezetők már az idei finanszírozást is kritikusan alacsonynak tartották. Azt állították, ha nem lesz változás, akkor hamarosan tömeges összeomlás várható az egészségügyben" - olvasható a cikkben, amely szerint a Pénzügyminisztérium más területekről is elvonna jövőre, így például kevesebb pénz jutna a gyógyászatisegédeszköz-ellátásra, csökkentenék a vérellátó szolgálat, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, a tiszti főorvosi hivatal, a mentőszolgálat, az Egészségbiztosítási Felügyelet, a Magyar Vöröskereszt állami támogatását, s kevesebb maradna a népegészségügyi programokra, valamint a különböző országos intézetek felújítására is.

Az ágazat egyik legfontosabb, a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható keretét például több mint 13 milliárd forinttal rövidítenék meg. A legtöbb pénzt a két legnagyobb területtől, az aktív fekvőbeteg-ellátástól és a járóbeteg-szakellátástól vonnák el - az előbbire fordítható keretet mintegy 16, az utóbbiét csaknem ötmilliárd forinttal faragnák le.
Teljesen elvonnák az Országos Sportegészségügyi Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felújítására, a védőnői hálózat fejlesztésére tervezett keretet. Megszüntetnék a kis forgalmú gyógyszertárak támogatását, s egyetlen fillért sem biztosítanának a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának segítésére. A népegészségügyi és egészségfejlesztési feladatokra szánt idei pénzösszeget pedig kevesebb mint a felére csökkentenék - írta a Magyar Nemzet, amely ugyanakkor az egészségügyi tárca közleményeiben hangsúlyozott egyik állításra is felhívta a figyelmet.

A lap szerint a tárca rendre azt hangsúlyozza, hogy a költségvetés tervezési szakaszban van, vitatkozni csak akkor érdemes róla, ha azt elfogadja a kormány, és benyújtja az Országgyűlésnek.

(MNO)

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.