Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

mosolygo doktorA kormány elfogadta az előterjesztésünket, ami a rezidensekkel való megállapodásunkon alapul - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján. Jó példája ez annak, hogy ugyan nagyon sok minden csak pénzzel lehet kezelni, de van olyan kérdés, ami egyszerűen egy más hozzáállással is kezelhető - vélekedett az államtitkár, aki kiemelte, hogy a mai döntés fő eleme, hogy a kormány megszüntette a röghözkötést.

Ilyen volt a rezidensek röghöz kötése, a 2009-ben elfogadott rezidensi rendelet, ami ebben az évben lépett volna hatályba, az első most végzős évfolyamot érintette volna - tette hozzá Szócska Miklós, aki szerint a rendelet röghöz kötési szándéka nemhogy itt tartotta volna őket, hanem még inkább fokozta volna a migrációt.

Mint ismeretes, a Rezidensszövetség főként azért ellenezte az előző kormány intézkedését, mivel a jogszabály kilenc évig egy kórházhoz kötötte volna a rezidenseket. A tavaly júniusban megjelent, a rezidensképzés rendszerének megváltoztatásáról szóló rendeletet értelmében a rezidensnek a végzés (szakvizsga) után 4 évig Magyarországon, a szakképesítésének megfelelő szakmában, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kellett volna dolgoznia a szakorvosi képzés áraként.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy egy olyan fiatal orvosi rétegről van szó, amelyik körülbelül 70%-ban gondolkodik azon, hogy elhagyja az országot és 96%-ban rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg az egészségügy és azon belül saját kilátását.

A megállapodások első körével azt tudtuk üzenni, hogy ne menj el, mert komolyan veszünk téged - magyarázta az államtitkár, aki hozzátette, hogy a mostani döntés fő eleme, hogy a kormány megszüntette a röghözkötést. A hiányszakmákban történő elhelyezkedést 50%-os többlet munkabérrel ösztönözzük, ez a jelenlegi keretek között kezelhető, belső átcsoportosításokkal tesszük lehetővé - fejtette ki Szócska Miklós, aki azt is elárulta, hogy készülnek a rezidensekkel történő második tárgyalási fordulóra is.

Forrás: portfolio.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.