Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
„Fiatal orvosként szemközt a miniszter úrral”, kezdte beszédét Papp, aki tragikusnak vélte, hogy a 2010-ben végző orvostanhallgatók jelentős része (arányuk a fővárosban közel 75 százalék) aláírta azt a bojkottnyilatkozatot, ami szerint nem felvételiznek szakorvosi képzésre. Tették mindezt annak a tavaly nyáron életbe lépett Egészségügyi minisztériumi rendeletnek a hatására, amit több ponton is károsnak és és hibásnak tartanak. A minisztérium szerintük ugyanis röghöz köti őket azzal, hogy a szakvizsga megszerzése után ugyanazon a helyen kell dolgozniuk négy évig, amennyiben pedig munkahelyet akarnak váltani, az kemény feltételekhez van kötve. Súlyos probléma még, hogy három hónappal az államvizsga előtt nem tudják a most végzős orvostanhallgatók, hogy milyen pontrendszer alapján, milyen feltételek mellett kell majd felvételizniük a szakorvosi képzésre. Papp szerint nem szankciók kellenek, hanem motivációk, a hatályos rendelet hatása ugyanis az, hogy aki él és mozog, az menekül a szakképzés elől. 

A rendelet a rezidensek szerint érdemi egyeztetés és hatástanulmányok nélkül született meg. Bár Papp Magor azt elismerte, hogy tartalmaz jó és hasznos elemeket is, ám korlátozza a szakok közötti átjárást és a munkahelyváltoztatást, valamint röghöz köti a fiatal orvosokat.

 

„Nincs röghöz kötés, Magyarországhoz kötés van”, válaszolt Székely, aki szerint számtalan pozitív előrelépés született az új rendelet életbelépése óta, többek között, hogy rezidensképzés ingyenes maradt, valamint, hogy 3-ról 5-re emelték a megpályázható állások számát. A miniszter azt is furcsának tartja, hogy az a Kórházszövetség, aki a rendeletről hivatalos véleményében azt közölte, hogy azt elfogadják, módosító észrevételük pedig nem volt, most a rezidensek mellé állva támadja a minisztériumot. A fiatal orvosoknál még a takarítók is jobban keresnek „A fiatal orvosok a hierarchia legalján állnak, ők keresik a legkevesebb pénzt. A rezidensek átlagosan heti 50-60 órában, kőkeményen dolgoznak, és alacsonyabb bért kapnak, mint a minisztériumban dolgozó takarítószemélyzet”, mondta Papp, aki szerint nélkülük az egészségügyi ellátórendszer összeomlana. „A társadalom szolidáris velünk, hiszen adójával és járulákaival segíti tanulásunkat. Cserébe mi hosszú éveket dolgozunk végig, szörnyű körülmények között”, fogalmazott. Törekvésük azonban az, hogy itthon dolgozhassanak. Ennek alátámasztására Papp ajándékként egy képet is átadott Székelynek, aki nem tűnt túl boldognak a gesztustól. Azt ugyan a miniszter is elismerte, hogy a rezidensek nagyon fontos részét képezik a társadalomnak, és reményét fejezte ki, hogy idős korában, majd ők lesznek azok, akik gyógyítani fogják, neki azonban tízmillió ember érdekeit kell képviselnie. Az adófizetők egyfajta társadalmi szerződés keretében évekig támogatják a leendő orvosok tanulását, cserébe viszont joggal várhatják el, hogy ezek az orvosok ne külföldön gyógyítsanak, hanem itthon. Papp: a miniszter azt várja, hogy gyorsabban szülessenek a gyerekek A rendelet egyik vitatott pontja, hogy a szakképzés legfeljebb három évre szakítható meg. Papp úgy véli, alapvető jogokat sért ez a paragrafus, hiszen azért nem kellene valakit megbüntetni, mert mondjuk szülési szabadság miatt szünetelteti a képzést. „Mit vár a miniszter úr, gyorsabban szülessenek meg a gyerekek”, kérdte az elnök. Székely erre válaszul több évre visszamenőleg sorolt felt statisztikákat, arra vonatkozóan, hogy a megszakítások száma elenyésző. A vita aztán kezdett élesebb hangnemben folyni, Papp ugyanis megkérdezte Székelyt, vajon tudja-e, hogy mennyit dolgozik átlagban egy héten egy rezidens, a miniszter erre úgy felelt, hogy ahány rezidens, annyi munkaidő, az egész attól függ, hogy kinek mekkora szerencséje van az őt foglalkoztató intézmény kiválasztásánál.

 

Székely a Szózatot ajánlja a rezidenseknek

Székely szerint nincs gond, ha a rezidensek saját bevallásuk szerint azért küzdenek, hogy Magyarországon dolgozhassanak, tehát az egész életüket itt akarják eltölteni, akkor ahhoz képest a kötelezően előírt négy év nem is tűnik soknak. „Aki a Magyarországhoz kötést, röghöz kötéshez hasonlítja, annak ajánlom a Szózat elolvasását”, reflektált a miniszter, majd a nyomaték kedvéért idézett is Vörösmarty Mihály klasszikusából. De Papp sem volt rest, aki viszontválaszában szintén a vers egyik idézetével támasztotta alá mondanivalóját, szavait pedig tapsvihar követte a nézők között helyet foglaló rezidensek részéről. Az esemény nyugodt körülményeinek biztosításáért, és a vita moderálásáért felelős Németh Erzsébet ezután szóbeli megrovásban részesítette a rezidenseket, hiszen „tisztázva lett az elején, hogy semmiféle tetszésnyilvánításnak nincs helye a vita során”. A vita során egyébként Székely konzekvensen medikusként emlegette a rezidenseket, ami hallhatóan nem volt ínyükre a közönség soraiban helyet foglaló fiatal orvosoknak.

 

A lapunk által megszólaltatott, a SOTE-n végzős orvostanhallgató azt mondta, örül, hogy sor került a csütörtöki vitára, mert nagyon fontos, hogy nyilvánosságot kapjon a probléma. A bojkottnyilatkozatot azért írták alá, mert céljuk, hogy ha nem változtatják meg a hatályos rendeletet, akkor tömegesen nem kezdik meg a szakorvosi képzést. Arra a kérdésre, hogy akkor mihez kezdenek, a hallgató azt felelte, maradnak általános orvosok, amit egyébként senki nem akar, mindenki szeretne valamilyen szakirányban elmozdulni. Remélik azonban, hogy tiltakozó akciójuk eredménnyel jár majd.

 

Forrás: atv.hu, rezidens.hu

 

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.