Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Több száz szakorvos-jelölt és orvosi egyetemet végzett fiatal maradhat állás nélkül az Egészségügyi Minisztérium új rezidensrendelete miatt – állítja a Magyar Rezidens Szövetség. A szervezet szerint ráadásul a diszkriminatív pályázati kiírás miatt a rezidensállásokra csak idén végzett fiatalok pályázhatnak. A rossz szabályozás miatt felgyorsulhat a fiatal orvosok külföldre vándorlása.

Jogsértőnek és végrehajthatatlannak tartja a Magyar Rezidens Szövetség a szakorvosképzés felvételi eljárását szabályozó végrehajtási rendelet-tervezetet, amely az államvizsga előtt 4 hónappal kíván lényegi változtatásokat bevezetni a felvételi rendjében, ráadásul az új szabályozás fiatalok százait zárná el a rezidensállás megszerzésétől.

- A pályázati kiírás legnagyobb hibája, hogy csak az idén végzetteknek engedélyezné a rezidensállások megpályázását, amelynek következtében a korábban végezett orvosok - akik eddig gyermeket neveltek vagy PhD tanulmányokat folytattak - ezután nem juthatnak álláshoz. Ez az esélyegyenlőség súlyos megsértése, ezzel szemben a jogi lépéseket fogunk tenni – jelentette ki lapunknak Papp Magor, az MRSZ elnöke. A szakember szerint a diszkriminatív rendelet reménytelen helyzetbe és a kezdő orvosokhoz képest versenyhátrányba hozza azt a 700 fiatal szakorvos-jelöltet is, akik az átlagosan 5 éves rezidensi képzésből az állam által finanszírozott 2 évet már letöltötték valamelyik kórházban, ám az őket alkalmazó intézmény finanszírozási problémák miatt nem tudja vállalni bérük kifizetését, így most új állás után kell nézniük.

Papp Magor szerint alkotmánysértő a felvételi eljárás menet közben történő megváltoztatása is. A szaktárca tervezete értelmében a pontszámítás során más kritériumokat vesznek majd figyelembe a pályázatok elbírálásánál, márpedig a hallgatók a jelenleg érvényes szabályok szerint készültek a megmérettetésre. A rezidensek sérelmezik azt is, hogy az eddigi független egyetemi bizottság helyett a kórházak helyben döntenek arról, kit vesznek fel az álláshelyekre, ahol szubjektív szóbeli felvételit alkalmazhatnak, amely lehetőséget ad arra, hogy szakmai szempontok helyett a helyben protekcióval rendelkező fiatal nyerje el az állást. A szövetség súlyosan károsnak tartja azt is, hogy rezidensképzés első két évének szinte teljes bér- és járulékköltségét, amit eddig az állam finanszírozott, a jelentősen alulfinanszírozott kórházakra terheli, aminek következtében jelentősen csökkenhet a foglalkoztatott szakorvos-jelöltek száma.

Papp Magor leszögezte: a hatályos kormányrendelet rendkívüli károkat okozhat az egészségügyben, mivel az állás nélkül maradt rezidensek kényszerből tömegesen hagyhatják el Magyarországot, miközben a kórházak orvoshiánnyal küzdenek. A szakember hozzátette: határozottan cáfolja Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfői parlamenti kijelentését, amely szerint az új felvételi rendszerhez a Rezidens Szövetség egyetértését adta. Leszögezte: szakorvosképzés tervezett átalakítása előkészítetlen és átgondolatlan, ezért felszólítják a Minisztériumot a rendelet végrehajtásának azonnali felfüggesztésére.

A szaktárca tájékoztatása szerint folytatják a szakmai egyeztetéseket a kifogásolt tervezetről.

Forrás: Magyar Nemzet

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.