Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az E vitaminÉrdemes óvatosan bánni az E-vitamin kiegészítők rendszeres szedésével, mert az növelheti bizonyos típusú szélütések kockázatát - közölte pénteken egy nemzetközi kutatócsoport. Amerikai, francia és német kutatók olyan meglévő tanulmányok adatait elemezték újra, amelyek az E-vitamin és a szélütés összefüggését vizsgálták. Az áttekintésből az derült ki, hogy az E-vitamin rendszeres pótlása 22 százalékkal emelte az agyvérzés (hemorrágiás stroke) kockázatát, ám tíz százalékkal csökkentette az agyi infarktus, az érelzáródás miatti szélütés (isémiás stroke) valószínűségét. Az agyi infarktus felel az összes szélütések 70 százalékáért.

 

Mint Markus Schurks kutatásvezető, az amerikai Harvard egyetem oktatókórháza, a Brigham és Női Kórház munkatársa figyelmeztetett, megállapításaik arra utalnak, hogy az E-vitamin kiegészítők szedése nem olyan biztonságos, mint eddig gondolták. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat változásának abszolút mértéke kicsi, 1000 emberre 0,8-del több agyvérzés és 2,1-del kevesebb agyi infarktus jut az E-vitamin szedésével összefüggésben.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az E-vitamin szedése védő hatású lehet a szívbetegségekkel szemben, és mint a British Medical Journal című szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerzői rámutatnak arra, az amerikai népesség mintegy 13 százaléka szed ilyen kiegészítőt.

Az úgynevezett metaanalízisben kilenc korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekben összesen 118 ezer ember vett részt. A vizsgálatba bevont emberek egyik fele legalább napi 50 milligramm E-vitamint szedett, a másik fele placebót. Az első csoportban 223 agyvérzés történt, míg a placebós csoportban 183. Agyi infarktust az első, E-vitamint szedő csoportban 884 ember kapott, míg a placebót kapó csoportban 983.

A szélütés a szívbetegségeket követve a második leggyakoribb kardiovaszkuláris probléma, évente világszerte mintegy 5,7 millió embert öl meg.

Forrás :weborvos.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.