Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

nike_viagraAz erektilis diszfunkció elleni első szert eredetileg szívgyógyszerként kezdték tesztelni, újabb vizsgálatok szerint azonban hatóanyaga (sildenafil) egy harmadik funkcióban, rákgyógyszerként is alkalmazható. Rakesh Kukreja, a Virginia Commonwealth University biológus professzora és teamje megállapította, hogy prosztata-tumorok drámai módon összezsugorodhatnak a sildenafil hatására – írja a FierceBiotech.com.

A szívvédő hatás különös jelentőséggel bír a doxorubicin nevű standard kemoterápiás készítmény egyik mellékhatása miatt: lehetséges ugyanis, hogy ez az anyag, miközben a ráksejtek „öngyilkosságát" (programozott sejthalálát) idézi elő, szívkárosodást okoz, amely olykor a kemoterápia befejezése után évekkel következik be. A felfedezésnek különös súlyt ad, hogy a kutatók tizenöt éve kerestek olyan vegyületet, amely megelőzi a szívkárosodást, anélkül azonban, hogy csökkentené a doxorubicin hatását.

A sildenafil-doxorubicin kombináció az egészséges prosztata-sejtekben nem tett kárt – írja Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadása.

Forrás: Weborvos

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.