Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
dokiEgy szerdán közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy a betegek szempontjából nagyobb felelősséget felvállaló fiatal orvosok miatt minden év júliusában megugrik a végzetes orvosi műhibák száma az Egyesült Államokban.

A tapasztalatlanság és a műhibák közötti összefüggést feltételezve a kutatók közel negyedmillió olyan halotti bizonyítványt vizsgáltak felül 1979 és 2006 között, amelyeken az elsődleges halálokként „végzetes orvosi műhibát” tüntettek fel. Kiderült, hogy az oktatókórházakkal bíró városokban az ilyen ellátási hibákból (rossz gyógyszer alkalmazása, véletlen túladagolás, nem megfelelő gyógyszer adása műtét során) eredő halálesetek száma minden júliusban 10 százalékkal a várható szint fölé ugrott. Július az a hónap, amikor fiatal orvosok ezrei kezdik meg rezidensképzésüket – áll a Journal of General Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.

A halálozás éves tetőpontja az év más szakaszaiban nem volt megfigyelhető, illetve olyan helyeken sem tapasztalták, ahol nem működnek oktatókórházak, amelyek a gyakornokok képzését végzik. Ezen kívül nem figyeltek meg hasonló összefüggést az egyéb halálokokat, illetve a kórházon kívüli haláleseteket illetően.

„Eredményeink újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy újra kell értékelni az új rezidensekre bízott felelősséget, és fokozni kell a felügyeletüket” – foglalta össze David Phillips és Gwendolyn Barker, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatói. Hozzátéve: ezzel egyaránt csökkenthetik a halálos és a nem halálos orvosi műhibákat, valamint a járulékos költségeket.”

Forrás: Medipress

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.