Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mi lehet a Diagnózis??

 

Mentők szállítottak egy 26 éves férfit a sürgősségi osztályra akut mentális státusváltozással. A munkahelyéről szállíották, ahol a kollégái elmondása szerint reggel óta mindenféle kóros tünet nélkül dolgozott. Azt vették észre, hogy déli 12 körül leesett a székről. A feltett kérdésekre nem volt képes válaszolni. Találtak egy címkézetlen gyógyszeres dobozt az asztalán. Munkatársai megemlítették, hogy a beteg krónikus hátfájással küzdütt, és voltak viselkedési problémái a munkahelyen. Ezenkívül nem tudtak más betegségéről.

A kórházba érkezésekor a beteg nem volt kooperábilis, egyéb betegséget az anamnesisében nem sikerült kideríteni. Behozták a gyógyszeres dobozát is, amelyben különféle gyógyszer volt eltérő mennyiségben.

Fizikális vizsgálattal a testhőmérséklete 35.8°C volt. Reguláris szívritmus, 96/perc frekvenciával. Vérnyomása 134/76 Hgmm, légzésfrekvenciája 16/perc volt. Maszkon keresztül oxigént kapott a beteg, ekkor a pulzoximéter 100%-os szaturációval rendelkezett. A beteg továbbra is inkooperabilis állapotban volt. Magából hangot nem volt képes kiadni, fájdalmas ingerre gyengén kinyitotta a szemét. Összességében a Glasgow Coma Scale szerint 7-es értéket kapott (8 alatt súlyos állapot). Továbbra is spontán légzése volt. Sérülésre utaló jel nem volt látható. Tágult pupillái voltak (5 mm), fényre reagáltak. Meningizmus, pajzsmirigy túltengésre utaló jelek vagy nyaki heg nem volt megfigyelhető. Tiszta légzési hangok voltak hallhatók. A hasa puha, betapintható volt, peritonealis izgalmi jelek nélkül. A bőre és a nyálkahártyái szárazak voltak. Bőrén kiütések nem voltak. Végtagjain tűszúrás nyoma nem volt látható.

A betegnek 0.4 mg Naloxont adtak intravénásan, állapotában azonban nem következett be változás. Az ujjbegyéből vett mintában 5.83 mmol/L volt a vércukorszint. A beteget intubálták a légutak védelme érdekében, az esetleges állapotrosszabbodástól is tartva.

A mellkasi röntgenképen nem volt látható kardio-pulmonális elváltozás. Gyomorszondán át aktív szenet, intravénásan 1L NaCl oldatot kapott. A megrendelt laborvizsgálat eredményei ekkor még nem érkeztek meg. A koponya CT felvételen nem volt kimutatható elváltozás. Az EKG képe az 1.-es ábrán (a cikk alatt) látható.

 

Mi a további teendő?

A.  A teljes bélrendszer átmosása

B.  NaHCO3 intravénás adása

C.  Hemodialízis

D.  Mg alkalmazása mindaddig, amíg az EKG kép rendeződik

E.  Naloxon adása, maximum 10 mg dózisig

26_ves_frfi_megv_ment_st

Nagyítás

 

A megoldáshoz kattints ide! 

Bejelentkezés

hirdetés

A tartalomból:

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.