Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Harvard Egyetem kutatócsoportjának tagjai jelentős lépést tettek a HIV-pozitív emberek Mycobacterium tuberculosis fertőzésének jövőbeli hatékonyabb gyógyítása irányában. Tanulmányukban leírják, hogy a HIV vírus milyen úton gátolja a szervezet élettani, sejt- és molekuláris szintű védekezési folyamatait TBC fertőzés esetén. A kutatási eredmények kiemelkedő fontosságúak a HIV-pozitív betegek tuberculosis fertőzésének megelőzése és kezelése szempontjából.

Dr. Naimish Patel (Harvard Orvostudományi Egyetem és Beth Israel Deaconess Orvosi Központ) és kutatócsoportja a tüdő-léghólyagocskák falósejtjeit, az úgynevezett alveoláris makrofágokat tanulmányozta, a vizsgálati anyag tünetmentes HIV-pozitív és egészséges emberek tüdejéből származott. A HIV-pozitív betegek tüdejéből elkülönített falósejtek kevésbé hatékonyan reagáltak a baktériumfertőzésre, az egészséges csoporthoz képest. A jelenség hátterében a kutatók a HIV-pozitív betegek vizsgálati mintáiban kimutatható emelkedett interleukin-10 (IL-10) szintet valószínűsítik, mely hozzájárul a BCL-3 nevű fehérje szintjének megemelkedéséhez, és ezáltal a TBC elleni védekezőképesség lecsökkenéséhez. "Az egyidejű HIV vírus és TBC fertőzöttség óriási jelentőségű közegészségügyi problémát jelent, mely különösképpen a fejlődő országok lakosságát sújtja. Reményeink szerint a jelen eredmények további kutatások, valamint lehetséges új terápiás módszerek alapjául szolgálnak, a HIV-pozitív betegek TBC fertőzésének megelőzésében és kezelésében egyaránt" - mondta Patel.

"Az AIDS és a tuberkulózis két kiemelkedő jelentőségű betegség, és egyben kihívás az emberiség történetében. A két fertőzés együttes jelenléte pedig különösen pusztító lehet, hiszen a HIV fertőzöttség drámai mértékben fokozhatja a tuberkulózis súlyosságát. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük, hogy a HIV vírus milyen módon csökkenti a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A mostani tanulmány az egyidejű HIV és TBC fertőzés vizsgálatában úttörő, mely probléma a tudósok és az orvosok számára is hatalmas kihívást jelent - mondta Dr. John Wherry PhD, a Journal of Leukocyte Biology szerkesztő-helyettese."

2008 végén, Magyarországon a regisztrált HIV-fertőzött betegek száma 1630 volt. Az AIDS-betegek (azok a HIV-fertőzött személyek, akikben egy bizonyos fehérvérsejt-típus, a CD4+ lymphocyta szám 200/ul alatti a vérben) az esetek kb. harmadát teszik ki. A leginkább veszélyeztetett csoportba hazánkban a fiatal férfiak tartoznak, a fertőzés átvitele az esetek körülbelül 90 százalékában szexuális úton történik, de jelentős rizikótényezőt jelent az intravénás droghasználat is. Bár a kombinált gyógyszeres kezelés ma már jelentősen meghosszabbítja a HIV pozitív betegek életét, továbbra is elsődleges fontosságú a betegség megelőzése.
 

(EurekAlert)

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.