Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az orrmelléküregek, azaz az arckoponyában elhelyezkedő, az orral direkt összeköttetésben lévő üregrendszer szerepéről régóta folynak viták. Eddigi kutatások bebizonyították, hogy elsősorban az orr funkcióját segítik elő, részt vesznek az orrba jutó levegő felmelegítésében, párásításában, légnyomás-kiegyenlítésben, növelik az orr immunológiai hatékonyságát. A hangképzést is befolyásolják a csontos üregrendszer rezonanciájánál fogva. Az előzőeken kívül viszont a melléküregeknek, főleg az arcüregnek még legalább egy fontos szerepe, illetve jótékony hatása van: védik a szemgolyót az arcot érő trauma során.

A szemgolyó egy csontos gödörben, az orbitában helyezkedik el. Az orbitát három oldalról is orrmelléküreg veszi körül: alul az arcüreg, belső oldalon a rostasejtek, elől-felül a homloküreg. Az Anatomy for medical students
honlapján található képen mindezek jól látszanak:
 
F: homloküreg (Frontal sinus - Sinus Frontalis)   E: rostasejtek (Ethmoid sinus - Sinus Ethmoidalis)   M: arcüreg (Maxillary sinus - Sinus Maxillaris)

Egy amerikai kutatócsoport nemrégiben közzétette kísérleti eredményeit, melyről pár napja már twitteren is írtam. A kutatók kísérleteikkel igazolták, hogy ez a levegővel teli üregrendszer nagyon hatékonyan védi a legfontosabb érzékszervünket, a szemet a sérülésektől. Amennyiben vastag, tömör csont venné körül a szemgolyót, az egy megfelelő nagyságú, tompa erő hatására szinte biztosan sérülne. Azonban szerencsére vékony csontlemezekkel elválasztott üregek fogják körül a szemet, így jelen esetben ugyanannak az erőnek a hatására a szemgolyó ezen csontlemezeket beroppantja ugyan, de maga nem sérül meg:
alt
(forrás: http://www.rad.washington.edu/)


Természetesen nem jó dolog, ha az arckoponya csontjai eltörnek, de még mindig jobb, ha a később jól gyógyuló csontok és üregek sérülnek, mint a szemgolyó , melynek sérülése maradandó károsodást, vakságot okozhat.

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.