Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Critical Mass tegnap délutáni közleménye szerint tavaly annyira bejött az "együttközlekedős" felvonulás, hogy rátesznek egy lapáttal. Idén már nem hirdetnek gyülekezőpontot, hogy elkerüljék a bringás dugót, hanem este fél 7 körül a Nagykörút bármely pontján be lehet csatlakozni a forgalomban haladó menetbe. A remélhetőleg megint több ezresre duzzadó tömeg 20 órakor a Gödör körüli parkban gyűlik össze a világ legnagyobb közös bringaemelésére.

criticalmass1

Az önkormányzati választásokra való tekintettel a Gödör nagytermébe egy asztalhoz hívták a pártok jelöltjeit és szakértőit, hogy velük közösen vitassák meg a városi biciklis közlekedés helyzetét, megismerjék programjukat és természetesen kifejezzék a bringás igényeket is. A közlemény szerint a döntés a "választottak kezében van", de a bringások aktuális követelése idén "Budapest olcsó, forgalomszervezési eszközök használatával gyorsítható bringabarát átalakítása". A CM szeretné, hogy a már KRESZ által is engedélyezett változtatások (pl. utcák kétirányúsítsa bringásoknak) végre megvalósuljanak, és sürgősen lássanak hozzá a Nagykörút bringabaráttá alakításához, az Andrássy úton a biciklisáv és parkolósáv cseréjéhez is.

A felvonulás szervezését hagyományosan önkéntesek végzik. Az első feladatkiosztó gyűlés szeptember 2-án lesz, erről a Critical Mass honlapja ad majd részletes infókat.

Mi is az a Critical Mass?

A Critical Mass (vagy a kezdőbetűkből rövidítve CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Az 1970-es években a svéd Stockholmban már megrendezésre került egy Critical Mass-szerű kerékpártúra száznál is több résztvevővel. Az első igazi Critical Mass elnevezésű felvonulás azonban 1992. szeptember 25-én, pénteken, este hat órakor volt San Franciscoban, ahol összesen 48 résztvevő volt. Ekkor még „Commute Clot”-nak (magyarul „Ingázó csomó”) hívták a kerékpáros összejövetelt és néhány tucat bringás szervezte meg a Market Streeten szórólapok segítségével.

Nem sokkal ezután néhány biciklis elment a helyi kerékpárboltba, hogy megnézzék a Ted White által készített Return of the Scorcher című dokumentumfilmet a külföldi kerékpáros kultúráról. A filmben az amerikai George Bliss azt mondta, hogy a motorosoknak és a bicikliseknek egyaránt van, jelek nélkül is érthető tárgyalási módszerük az útkereszteződésekben: a kritikus tömeg összetömörül a kereszteződéseknél és megvárják a lemaradtakat, hogy azok beérhessék őket. Ha odaértek, akkor indulhatnak tovább együtt. A második felvonulás során már ezt a módszert alkalmazták[4] és le is váltották a felvonulás nevét „Critical Mass”-re, azaz „kritikus tömeg”-re.

A negyedik felvonuláson már közel 100-an tekertek és a résztvevők száma drasztikusan növekedett, míg nem elérték az átlagos 1000 főt.

Ezen a sikeren felbuzdulva más városokban is elkezdődtek ilyen eseményeket megszervezni: a felvonulás nevét hamar felhasználták más hasonló, de a San Franciscóitól független, tömeges kerékpáros eseményekhez, melyek a világban különböző városokban, hasonló időpontban kerültek megrendezésre, vagy már léteztek, csak más néven 1992 előtt. Körülbelül több, mint 325 városban rendeznek ilyen biciklis felvonulásokat szerte a világban. A „masser” kifejezést (magyarul „tömeges”) gyakran használják a résztvevő kerékpárosokra.

Források.: mohaonline.hu, wikipedia, criticalmass.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.