Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Amerikai orvosi jogvédő csoport szerint az egészségügyi szakértőknek központi szerepük volt a CIA által elkövetett kínzásokban.

A kormány alkalmazásában álló orvosok és pszichológusok részt vettek a fájdalmas kihallgatási technikák kifejlesztésében és felügyeletében - közölte egy orvosi jogvédő szervezet.
   
A Physicians for Human Rights (Orvosok az Emberi Jogokért - PHR) nevű szervezet azt követően mutatta be hatoldalas állásfoglalását, hogy a múlt héten közzétettek egy belső CIA-jelentést, amelyből megdöbbentő részletekre derült fény, többek közt a hírhedt vízbefojtásos vallatási technikáról.
   
"A kormány alkalmazásában álló orvosok és pszichológusok részt vettek a fájdalmas kihallgatási technikák kifejlesztésében és felügyeletében" - fogalmazott a PHR jelentése.
   
A vallatást végzők állítólag vallatási technikák széles skáláját vetették be a vélt al-Kaida tagok ellen. A fizikai fenyegetés mellett megtévesztően elhitették a fogva tartottakkal, hogy kivégzésre viszik őket, a hírhedt fullasztási technikával pedig addig kínozták a foglyokat, míg azok el nem vesztették eszméletüket.
   
A PHR külön vizsgálatot sürget az érintettekkel szemben, s közli: ha egyes szakmabeliek megsértették az etikai szabályokat, vagy a törvényeket, akkor ellenük jogi eljárást kell indítani, illetve meg kell fosztani őket működési engedélyüktől.

Forrás: hirado.hu/MTI

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.