Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tárgy: A Magyar Rezidens Szövetség, valamint a budapesti, debreceni és pécsi orvost képző karok Hallgatói Önkormányzatainak közös álláspontja a szegedi egyetemi Hallgatói Önkormányzat nyilatkozata ügyében. A szervezetek határozottan elhatárolódnak a népszavazási kezdeményezéstől és a szakorvosjelöltek hallgatóként kezelésétől.

A Szegedi Tudományegyetem egyetemi és kari HÖK vezetője ma népszavazás kezdeményezését jelentette be a „rezidenstörvény” ügyében. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a szegedi hallgatói képviselő a rezidensek helyzetét hallgatói státusz biztosításával kívánja megoldani.

Mind a népszavazás, mind a hallgatói státusz kezdeményezése annyira abszurd, mint amennyire az, hogy szakmai kérdésekben Török Márk, a szegedi EHÖK bölcsész vezetője kívánja képviselni a fiatal orvosok érdekeit.

A Magyar Rezidens Szövetség az elmúlt években folyamatosan hangot adott a szakorvosképzés megoldásra váró problémáinak. 2009 novemberében a Szent István Bazilika előtt több mint 1500 részvevő élőképpel demonstrált a fiatal orvosok helyzetének rendezése érdekében. Több fórumon kezdeményeztünk tárgyalásokat a döntéshozókkal a rezidensrendelet kritikus pontjainak megoldása érdekében ez év márciusában az egészségügyi miniszterrel nyilvános vitát folytattunk.

A szegedi HÖK kijelentései megdöbbentőek. Sem a népszavazás kezdeményezését, sem a betegellátást végző szakorvosjelöltek hallgatói státuszának bevezetését nem tartjuk elfogadhatónak. A cél ugyan lehet közös, de elérésére ezek az eszközök nem megfelelőek. A rezidensképzés ügyében népszavazás kiírása nem életszerű. A rezidensek dolgozó fiatal orvosok, és nem hallgatók. Felméréseink szerint a szakorvosjelöltek átlagosan heti 60-70 órát dolgoznak a kórházakban, az egészségügyi ellátás frontvonalán.

A kellő egyeztetést és szakmai felkészültséget nélkülöző indítványokat komolytalannak tartjuk, előterjesztésüket az MRSZ és a 3 HÖK sem korábban nem támogatták, sem a jövőben nem fogják támogatni. A kezdeményezéstől az MRSZ szegedi tagszervezete is elhatárolódik.

Félő, hogy a kampány hevében elindított kezdeményezés a szakorvosképzés problémáit politikai célokra használja fel. Ettől szervezeteink határozottan elhatárolódnak. A sajtó nyilvánosságán keresztül felszólítjuk a Szegedi Tudományegyetem EHÖK képviselőjét, hogy tartózkodjon minden olyan megnyilvánulástól, amely egészségügyi kérdéseket érint. Továbbá kérjük az SZTE ÁOK HÖK képviselőit, rajtuk keresztül a kar hallgatóit, hogy az elmúlt négy évben tanúsított egységes fellépést a képviseletben tartsák szem előtt.

Dr. Papp Magor

Fürjes Gergely

Belák Máté

Téglási Vanda

Forrás: rezidens.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.