Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


A 20. század egyik legjelentősebb tudósa, Albert Einstein egyik híres mondásában úgy fogalmazott magáról: "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi".

Erre a gondolatra hivatkozik a Kutatók Éjszakája fesztivál 2009-ben, amikor újra színes és ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja mindazokat, akiket érdekel a tudomány. A fesztivál célja a szórakoztatáson túl természetesen az, hogy minél több fiatalt győzzön meg arról, érdemes olyan pályát választaniuk, amelyen hangsúlyos szerepet kapnak a tudományos vagy műszaki ismeretek, és az új dolgok felfedezése - még, ha ez utóbbit gyakran hosszú ideig tartó, aprólékos kutatómunka előzi is meg.

De mi is a Kutatók Éjszakája? Ez egy egész Európában méltán népszerű fesztivál, amelynek során a világ újabb szeleteinek megismerésén dolgozó emberekkel, pályájukkal, eszközeikkel és gondolataival ismerkedhetnek meg az érdeklődők úgy, hogy közben érdekes programokon vesznek részt, maguk is tevékenyen. Ez nem az unalmas, fűrészpor-ízű előadások estéje, amelyen valaki megsárgult lapokból olvas fel valahol a nagyelőadó másik végén!

 De milyen programok lesznek?!

Csak ízelítőül: Kezdetnek szálljon ki a vízzel hajtott álomautóból és igyon egy pí-sört. Próbáljon meg eligazodni a saját mentális térképén! Majd tegyen egy sétát a martonvásári fitotronban, a szegedi Füvészkertben vagy repüljön át Budapest felett repülés-szimulátorral! Ha megéhezik, nézzen be a molekuláris konyhába, vagy a biotechnológiai boszorkánykonyhába és fogyasszon kőkorszaki öko-ételeket! Ha más úgyis ezen a területen jár, ismerkedjen meg a dínók világával és tesztelje új tudását!

Aztán...
- vizsgálja meg mobil távcsövekkel a Holdat és más égitesteket;
- tudja meg, hogyan befolyásolja észrevétlenül az internet a véleményünket;
- ismerje meg a természeti környezet gyógyító erejét;
- látogassa meg a látványos fizikai és kémiai kísérleteket;
- nézze meg, hogy boncolnak halakat és embereket;
- próbálja ki a hűsítő szellőt a szélcsatorna-bemutatón;
- látogasson el az atomreaktorba;
- vegyen észt, udmurt vagy komi-permják nyelvleckéket; és ...
- győzzön (ha Ön a jobb) a sudoku-versenyen!
Ha mindez Önnek nem elég, akkor végül bemutatjuk Kisvakondot, a kémikust...

A Kutatók Éjszakája elsősorban a 10-18 éves diákok körében szeretné növelni a tudományos karrier vonzerejét, de a programokra az összes korosztályt várjuk, hiszen a tudományos munka eredménye igen erősen befolyásolja mindannyiunk életét. Ez kitűnő alkalom arra, hogy megtudja, az egyes találmányok, újdonságok vagy soha észre nem vett praktikus dolgok mögött milyen tudás, elgondolás, elkötelezettség áll.

A Kutatók Éjszakájára minden év szeptemberének utolsó péntekén kerül sor, legközelebb 2009. szeptember 25-én.

A Tempus Közalapítvány az elmúlt 4 évben egyre bővülő partnerséggel együttműködve szervezi ezt a tudományos-szórakoztató fesztivált. Az eseménysorozat mind a programszervezők, mind pedig a látogatók körében egyre népszerűbb: 2006-ban négy, 2007-ben már 11, 2008-ban pedig 14 együttműködő partnerintézmény várta programjaival a látogatókat. 2009-ben 19 partner1 együtt már 18 városban2 rendez meg közel 500 izgalmas, interaktív programot.

A programok a kutatókat és életpályájukat, a tudományos módszereket és eredményeket a tudományos előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be.

A 2009-es fesztivál a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és az év magyar nagykövetének, Losonczi Áronnak - a fényáteresztő beton feltalálójának - fővédnöksége alatt áll.

Egy fiataloknak szóló pályázat is színesíti a rendezvényt: videófilm-készítő verseny a 14-18 és a 19-25 éves fiatalok számára maximum 3 perc hosszúságú kutatással kapcsolatos kisfilmek elkészítésére írták ki a szervezők. A pályamunkák elkészítésének határideje: 2009. szeptember 11.
 

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.