Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Zöld kereszt kitűzésével jelezhetnék a jövőben az orvosok, hogy nem fogadnak el a betegektől hálapénzt, cserébe megdupláznák a fizetésüket. A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésének alapkoncepciójával sokan egyetértenek, bár a rendszerbe lépő orvosok ellenőrzése számos kérdést felvet. A STOP a válaszokat kereste. "Álbetegek ellenőrzik majd azokat az orvosokat, akik kitűzték ugyan köpenyükre a zöld keresztet, mégis elfogadják a betegektől a hálapénzt" - kezdi írását Megyesi Gusztáv a Népszabadságban, majd a tőle megszokott stílusban azon mélázik, hogyan fognak tevékenykedni az álterhesek, álcombnyaktörésesek. Kell-e szülnie az álterhesnek, hisz a hálapénzt többnyire a sikeres szülést követően csúsztatják a szülész zsebébe? Egyáltalán tud-e szülni egy álterhes?

Nem véletlenül választotta a publicista az orvostársadalom e két szakágát a szemléltetésre, hisz a koncepciót eddig leginkább a szülészek-nőgyógyászok, illetve a sebészek utasították el, hisz hagyományosan e területek szakorvosai szokták a legtöbb paraszolvenciát kapni. Feltehetően ők a dupla bérezéssel sem érnék el jelenlegi jövedelmük mértékét. Ellenben az aneszteziológusok, patológusok és röntgenorvosok lelkesen tűznék köpenyükre a zöld keresztet a beígért dupla fizetésért.

A zöldkeresztes mozgalmat elindító Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke, a háziorvos rezidensként tevékenykedő Papp Magor arról számolt be a STOP-nak, hogy folynak az egyeztetések a zöld kereszt bevezetése, illetve a nyomában járó orvosfizetések duplázása ügyében az egészségügyi államtitkársággal, néhány részletkérdés még tisztázásra szorul, és ezzel párhuzamosan egy konzultációs folyamat is zajlik az orvostársadalmon belül a koncepcióról.

 

A szövetség által végzett hatástanulmány szerint a gyermekgyógyászok, altatóorvosok, patológusok inkább állnak a koncepció mellett, mint a hagyományosan hálapénzes szülészek-nőgyógyászok és sebészek, ugyanakkor tiltakozást még utóbbi körből sem kapott a kezdeményezés, csupán "kevéssé lelkesednek" az ötlettől. Papp doktor úgy tapasztalja, egyre több szakmai szervezet áll ki a mozgalom mellett. "Az orvosok mindössze 10-15 százaléka a haszonélvezője a mostani zavaros egészségügyi viszonyrendszernek, de egyelőre ők is csendben vannak" - bizakodik az MRSZ-elnök.

Papp Magor úgy véli, a bevezetendő rendszer legfőbb őrei maguk a betegek lesznek, akik testközelből látják a kitűzött zöld kereszteket és a folyamatokat. "Az orvosok nagy többsége igényli a morális megújulást" - állítja az elnök, hozzátéve, hogy az ügyeskedőket - akik mindig vannak - ki fogják szűrni. Nem feltétlenül álbetegekkel, bár azok bevetése is felmerült az elképzelések között, ám az álbetegek esetleges csatasorba állításának a hogyanja pontosan nincs lefektetve. A rendszer ellenőrzésének kidolgozása még folyamatban van.

"Minden orvos számára biztosítani kívánjuk a zöldkeresztes rendszerbe történő belépést, így elkerülhetők a bérfeszültségek, amelyeket Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke jósol a kezdeményezés bevezetése okán" - mondja Papp doktor, aki 2011 végére szeretné a gyakorlatban látni az új szisztémát, mivel véleménye szerint azzal csökkenteni lehetne a frissen végzett orvosok tömeges elvándorlását az országból. Tavaly a végzősök fele nem lépett be a hazai orvosi szakképzésbe, azt külföldi intézményekben kezdte meg.

A bérduplázásokkal járó rendszer mintegy 60 milliárd forintba kerülne, amelyre pillanatnyilag nincs fedezet az egészségügyi kasszában. Viszont ha folytatódik a pályakezdő orvosok tömeges elvándorlása, az megrendítheti az egész gyógyító szakmát és az egészségügyi ellátórendszert. "Jelenleg mintegy 2-3 ezer fiatal szakorvos illetve rezidens várakozik az események kedvező alakulására. Ha azt látják, hogy néhány hónapon belül nem alakulnak úgy a viszonyok, hogy tisztességesen szerzett jövedelemből orvosként tevékenykedjenek Magyarországon, elmennek külföldre. Jó volna megtartani őket" - mondja zárásul Papp Magor.

Forrás: www.stop.hu

Bejelentkezés

hirdetés

Ha részt szeretnél venni az oldal szerkesztésében jelentkezz a fórumon!

légy Te is admin ;)

 

A tartalomból:

blogtar_web

Támogatónk

Copyright Mediqs.hu © 2012. All Rights Reserved.