Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
FIDESZ logóÉrdekvédelmi szervezetként komoly sikernek tartjuk azt, hogy a következő kormányt alakító Fidesz határozott ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a korlátozásokkal teli rezidensrendeletet az első intézkedései közt felfüggeszti.

Átlátható betegutak, stabil jövőkép, erős ÁNTSZ és kamarák, csődtől megmentett kórházak, olcsóbb gyógyszerek a kulcsszavai a Fidesz egészségügyi terveinek. A Weborvos felkérésére Pesti Imre, a Parlament Egészségügyi Bizottságának tagja, a Fidesz-program egészségügyi fejezetének jegyzője fogalmazta meg a párt egészségügyi terveinek részleteit.

A legsürgetőbb teendők között szerepel a rezidensekre vonatkozó rendelet végrehajtásának felfüggesztése, a minimumfeltételek újragondolása és a gyógyszerforgalmazási rendszer átszervezése. A párt álláspontja szerint sok pénz takarítható meg a generikus készítmények térnyerésével, illetve a gyógyszercégek még mindig irreálisan magasnak tartott (a gyógyszerárakon keresztül közvetetten közpénzből finanszírozott) marketingköltségeinek további lefaragásával. A bevásáslóközpontokba koncentrálódó gyógyszertárak helyett pedig a kis településeken még működő vagy már csődbe ment kis patikákat hoznák helyzetbe.

A Fidesz úgy látja: a minimumfeltételek az önkormányzatok mai helyzetében és a jelenlegi finanszírozási viszonyok között belátható időn belül azt kényszerítenék ki, hogy 30-50 kórházra lakat kerüljön. Ezt nem tartják felvállalhatónak, ezért a minimumfeltételeket a realitásokhoz fogják szabni.

A kapacitásokat az adott földrajzi területek szakmai alapon meghatározott valós szükségleteire kell alapozni, s ezekhez szabni a pénzügyi forrásokat. A mai rendszer ugyanis nem engedi, hogy a tulajdonosok szabadon átcsoportosítsanak az aktív és a krónikus ágyak között, a rövid távú fiskális szemlélet blokkolja a szükségletekhez való igazítást. Az intézményeket és fenntartókat gúzsba kötő szabályozást a Fidesz meg fogja változtatni, miként lépéseket tesz a kórházak adósságállományának kezelésére is.

A sürgősségi ellátás fejlesztése mellett – a megbetegedési mutatókra tekintettel – az onkológiai és a kardiológiai terület kiemelt státust kap, a népegészségügyi programot pedig az átgondolt, más ágazatokkal (például oktatással) való összehangolt fejlesztés fogja jellemezni, a feladatokhoz forrásokat is rendelnek. Vonzóbbá teszik a háziorvosi praxisokat, azok finanszírozásába ismét elkezdik beépíteni az amortizáció költségét.

Egy Fidesz-kormány elvárja az OEP-től, hogy ne kvázi diktátumokkal kommunikáljon az orvosok és a szolgáltatók felé, hanem partnernek tekintse őket. Ismét meg fogják erősíteni az ÁNTSZ-t, mert egy erős jogosítványokkal rendelkező szakhatóság az egyik alapvető záloga annak, hogy az egészségügyet az átláthatóság jellemezze. Ugyancsak a rendet szolgálja, hogy a kamarák is újra meg tudjanak erősödni, aminek egyik alapja a kötelező orvosi kamarai tagság kérdésének újratárgyalása.

Vallják: ugyan semmilyen érdemi változtatás nem lehetséges érdeksérelem nélkül, ám az egészségügy minden szereplőjének elemi érdeke a mihamarabbi változtatás, amelyben az átalakítás nyomán létrejövő biztonság, kiszámíthatóság és a megnyíló lehetőségek erős motivációs tényezők lehetnek. A béremeléssel összefüggésben konkrét számokat ma még nem tudni, ám a párt alapvető célkitűzése az egészségügyi béreknek az ország teherbíró képességének megfelelő felzárkóztatása, mert elsősorban ez a kulcsa az elvándorlás megállításának és a hálapénz visszaszorulásának. A paraszolvencia kérdése ugyanakkor nem kezelhető önmagában: a gazdasági változásokkal párhuzamosan az egész magyar társadalom erkölcsi megújulásának végbe kell mennie.

A Fidesz szerint van még tartalék a rendszerben, ám azt nem megszorításokkal, hanem a káosz felszámolásával lehet mozgósítani és felhasználni, továbbá a munkahelyteremtés is hozzájárulhat a járulékbevételek növekedéséhez. Az egészségügy gyakorlatilag évtizedek óta szolgáltató szektorként volt jelen az állami költségvetésben, álláspontjuk szerint a finanszírozása is maradékelv alapján történt. A Fidesz programban az egészségügy mint húzóágazat, mint a magyar gazdaság versenyképességének egyik pillére szerepel, ez pedig ígéretük szerint a források elosztásánál is érvényesülni fog.

Forrás: rezidens.hu